Bonaire

Alles over de ultieme droomvakantie op Bonaire
WTC Last Minutes zonvakanties

Bonaire Feiten en Cijfers

Geschiedenis Bonaire | Bonaire Feiten en Cijfers | Flora en Fauna Bonaire | Weer en Klimaat

Bij het van Bonaire feiten en cijfers op wilt noemen zult u het veelal hebben over het aantal inwoners en de oppervlakte van het eiland. Dit zijn natuurlijk belangrijke zaken die wij u niet zullen onthouden maar er zijn meer zaken te benoemen die van belang zijn. Dit zullen wij op deze pagina bespreken opdat u een goede indruk krijgt van waar u uw tropische vakantie door gaat brengen.

Als u over Bonaire feiten op noemt zult u wellicht vermelden dat Bonaire ongeveer honderd miljoen jaar geleden onder de zeespiegel is ontstaan als gevolg van vulkanische activiteit. Vele miljoenen jaren is het eiland alleen maar gegroeid en door de natuur in beslag genomen, tot op de dag van vandaag is dit goed te zien aan de rijke biodiversiteit die op Bonaire te vinden is. Dat in grootte Bonaire langzaamaan is gegroeid is niet verwonderlijk omdat het op de breuk tussen twee tektonische platen in de aardkorst ligt evenals de andere Caribische eilanden. De bewijzen voor deze grote leeftijd zijn in rotsformaties terug gevonden maar de bewijzen voor de eerste bewoning zijn pas zo’n duizend jaar oud. Rond het jaar duizend deden de eerste inwoners Bonaire aan en vanaf het vasteland van Zuid Amerika waren het de indianen van de Caiquetio of Arawakken stammen die op Bonaire een nieuw thuis zochten. Door deze indianen gemaakte rotstekeningen zijn vandaag de dag nog te zien aan de oostkust van Bonaire en ongeveer vijfhonderd jaar leefden een paar honderd indianen er in lemen hutten. In 1499 werden van Bonaire feiten en cijfers op Europese manier uitgedrukt toen de Spanjaarden Bonaire ontdekten.

Voor de Spanjaarden was Bonaire niet interessant want volgens de Spaanse cijfers Bonaire omschrijven betekende het uitdrukken van de hoeveelheid goud die er te vinden was. Dit was er op Bonaire niet te vinden en dus werd er geen kolonie gesticht, de Indianen werden als slaven afgevoerd om op de kopermijnen in Zuid Amerika te werken. Toen in 1633 de Nederlanders Bonaire op de Spanjaarden veroverden werd op het 288 vierkante kilometer grote eiland een klein aantal slaven ingevoerd die zich bezig gingen houden met de zoutwinning en de verbouw van hout en maïs. Van Bonaire feiten en cijfers verzamelen was een belangrijke voorwaarde van de West Indische Compagnie die de zeggenschap over Bonaire had. Alles draaide bij de West Indische Compagnie om de inkomsten uit de handel en om deze te beschermen werd in 1639 Fort Oranje gebouwd in wat nu de Hoofdstad Kralendijk is. Door de jaren heen zijn steeds meer inwoners Bonaire als thuis op gaan zoeken, de laatste tien jaar is het inwoner aantal met vijftig procent toegenomen tot de bijna zestien duizend die het vandaag de dag heeft. Van Bonaire feiten geven leert dat dit in het verleden wel eens anders is geweest, met het afschaffen van de slavernij in 1863 en het verkopen van de zoutpannen aan private partijen waren veel inwoners genoodzaakt op naar Curaçao te verhuizen om aan de kost te komen. Van Bonaire feiten en cijfers geven leert dat vandaag de dag de groei van het toerisme de belangrijkste reden is dat er steeds meer mensen naar Bonaire verhuizen en ook neemt het aantal mensen dat er van hun pensioen gaat genieten jaarlijks toe.

In cijfers Bonaire beschrijven leert dat met ongeveer drieënvijftig inwoners per vierkante kilometer de bevolkingsdichtheid laag is. Dit is een heel stuk minder als Amsterdam met zevenenveertighonderd inwoners per vierkante kilometer en maar net iets minder dan bijvoorbeeld Ameland. Van Bonaire feiten en cijfers geven biedt een goede vergelijking met Ameland omdat qua grootte Ameland slechts twintig vierkante kilometer kleiner is. Als u een vergelijk maakt met van de oppervlakte land van de wadden eilanden en Bonaire, dan zit wat betreft de grootte Bonaire net tussen Ameland en Vlieland in. Bonaire vormt sinds 2010 een ‘bijzondere gemeente’ binnen Nederland waardoor het wel bij Nederland hoort maar niet binnen het Schengen verdrag valt. De taal die op Bonaire gesproken wordt is officieel Nederlands en Papiaments, terwijl iedereen u in het Nederlands te woord zal staan zal thuis voornamelijk Papiaments gesproken worden. Er zijn twee steden op Bonaire waarvan Kralendijk eigenlijk een cluster van vijf kleine plaatsen is en waar de meeste mensen wonen, de andere plaats is Rincon. De belangrijkste economische pijler op Bonaire is het toerisme en als u over Bonaire feiten en cijfers geeft ontkomt u hier niet aan. Daarnaast is ook de zoutwinning nog steeds belangrijk maar zij het op kleinere schaal. Het tropische klimaat zal u vele mooie verassingen bieden vooral bij het duiken wat u overal kunt doen. Toch laten de vriendelijke bewoners Bonaire ook graag van de andere kant zien door u rond te leiden in de tropische bossen in het binnenland. Daar kunt u de vele dieren en planten bewonderen en u vergapen aan de flamingo’s die er in het wild voorkomen. Over Bonaire feiten geven is samen te vatten als een tropische verassing waar u niet op uitgekeken raakt.